torsdag 23. januar 2014

Kildekritikk er for feiginger?

Det flagrer mye informasjon rundt på nettet og med Facebook ble det så mye lettere å dele de delene av den man ønsker.
Noen nyheter går som ild i tørt gress, postet og repostet tusenvis av ganger i løpet av timer, noen tragiske, noen koselige og en hel del falske.
Ja, falske.
De fleste er raske til å trykke "liker" og dele videre hvis det er en sak om noe som opptar dem og hvis det støtter deres syn på noe er det tydeligvis få som gidder å bruke 15 sekunder på å tenke igjennom om dette ser plausibelt ut, langt mindre 3 minutter på å sjekke om det faktisk stemmer.
Jeg er ikke helt sikker på at alle leser mer enn overskriften, engang.
I dag har denne sirkulert rundt på FB:



og det hyles høyt om at nå må galskapen stoppe, nå er det snart sharia over alt. Kanskje noen av de som hyler høyest burde ha sjekket om tallene i artikkelen faktisk stemmer, det tar ikke lang tid og det er ikke spesielt vanskelig.

Hvis man går inn på SSB og leser kilden han henviser til ser man følgende:

117 100 norskfødte med innvandrerforeldre
Antall norskfødte med innvandrerforeldre økte med 8 700 personer i løpet av 2012, fra 108 400 til 117 100. I denne gruppen var det flest som hadde bakgrunn fra Pakistan, i alt 15 200. Det var 9 100 norskfødte med somaliske foreldre, og 8 000 hadde foreldre fra Vietnam. Norskfødte med innvandrerforeldre utgjorde 17 prosent av alle barn født i Norge i 2012.

Så påstanden i artikkelen er at av 8 700 barn født av foreldre med innvandrerbakgrunn er 30 000 muslimer.
Det tar ikke de fleste førsteklassinger lang tid å konstatere at det må være noe feil her, men forfatteren av bloggen blånekter, selv om det blir påpekt gang på gang at av 8 700 barn kan umulig 30 000 være muslimer.
Jeg tipper mattelæreren hans er stolt.
117 100 er altså det totale antall innbyggere født i Norge av foreldre med innvandrerbakgrunn, av disse har 15 200 foreldre fra pakistan, 9 100 foreldre fra Somalia og 8 000 foreldre fra Vietnam.
Og da har vi ikke engang tatt tak i hvordan han kan vite hvilken religion foreldrene tilhører, eller hvilke religion disse barna vil bekjenne seg til i framtiden, om noen.

En missforståelse blir til et helt hylekor.

Forfatteren av bloggen har altså trodd det ble født 15 200 barn av pakistanske foreldre, 9 100 av Somaliske foreldre og 8 000 av Vietnamesiske foreldre i Norge i 2012.
Kombinasjonen av at han ikke forsto teksten han brukte som kilde og at ingen av de som så gjerne vil se snik-islamisering bak hver hjørne ikke gidder å bry seg med å sjekke kilder gjør at dette blir oppfattet som sannhet. Av mange.

Sjekk kilder!

Før du trykker "liker" og deler videre neste gang du leser en blogg, teksten på et bilde eller en løs påstand: Vær så snill å sjekke om det du deler videre faktisk stemmer, tenk over hvem som har skrevet det og hvilken agenda personen har.
Å sluke alt man kommer over på Facebook, av alle steder, uten å være kritisk til det og sjekke sannhetsgehalten bygger ofte oppunder fordommer og konflikter.
Det brukes veldig mye tid og energi på å diskutere løgner, bedrag og myter, ikke bidra til å spre dem.


Edit: Jeg måtte bytte ut link til bloggen med skjermbilder da noen tydeligvis klarte å overbevise forfatter om at han hadde missforstått tallene og bloggen har blitt slettet.
Det hjelper litt, men det er mange som har lest og trodd på dette som ikke får med seg at den er slettet, et dementi hadde kanskje vært på sin plass, Bjørn Funder Haldal?


2 kommentarer:

  1. Dersom 117100 tilsvarer 17% betyr jo dette at ca 650.000 nye borgere kommer til hvert år.
    I en befolkning med ca 5 mill, hvorav halvparten er menn, en del er barn, ungdom og eldre.....Har dere sjekket deres egne påstander og tallmateriale?

    SvarSlett
  2. Det tallet er altså samlet av befolkningen, ikke økningen for et år.
    Les en gang til og se om du skjønner det.

    Tallene er forøvrig kopiert rett fra SSB, jeg regner med det er en godkjent kilde?

    SvarSlett